fylladio dake ekloges 2017

26° Συνέδριο ΠΟΕ-ΔΟΥ
Θέσεις ΔΑΚΕ
Προτάσεις ΔΑΚΕ

Συνεντεύξεις

rena yfanth ston antena gia tis epitheseis 1

 Ρένα Υφαντή:  "Ζητάμε νομική  κάλυψη και τη  παραδειγματική τιμωρία των δραστών"

athina 984 mixalhs koupkas 1

 Μιχάλης  Κούπκας:  "Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. εδώ και 2,5 χρόνια νομική θωράκιση και αυστηροποίηση ποινικού πλαισίου"

dionyshs georgiopoylos on line skai 2

 Διονύσης  Γεωργιόπουλος:  "Η πολιτεία  οφείλει να μας προστατέψει για να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, πριν θρηνήσουμε θύματα."

mixalis koupkas sto SKAI gia thn pyrobolismoys kata eforiakwn sto Bolo 1 Μιχάλης  Κούπκας:  "Δεν αρκούν  οι υποσχέσεις και τα λόγια, όταν βγαίνουν τα όπλα. Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. λήψη μέτρων εδώ και τώρα."

mpamphs kaoykis 4

 Μπάμπης  Καούκης: "Σε  κατάσταση  φρενίτιδας οι εφοριακοί υπάλληλοι"

mixalis koupkas aoploi sth maxh ths forodiafyghs

 Μιχάλης  Κούπκας: "Οι  εφοριακοί  βγαίνουν για θερινό σαφάρι χωρίς καν χρήματα για τις βενζίνες, άοπλοι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής"

Rena Yfanth diamartyria gia misthologikh exomoish 1

 Ρένα Υφαντή:  "Η ανοχή μας  έχει τελειώσει.  Απαιτούμε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. τη μισθολογική εξομοίωση ΟΛΩΝ των συναδέλφων"

mixalhs koupkas tv100 synenteyxh gia prophlakismoys 1 Μιχάλης  Κούπκας: "Τι  άλλο πρέπει  να συμβεί για να προστατέψει επιτέλους η πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικ. και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. τους υπαλλήλους που έχουν ριχθεί στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή χωρίς όπλα και παντελώς απροστάτευτοι"

Mixalhs Koupkas Tax Forum 2016 2

 Μιχάλης  Κούπκας: "Αν  είχε εφαρμοστεί  το μέτρο του πλαστικού χρήματος δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί το συμπληρωματικό μνημόνιο και ο δημοσιονομικός κόφτης"

tragkas georgiopoylos 3 Διονύσης  Γεωργιόπουλος  "H φοροδοτική  ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί από την υπερφορολόγηση"

 zdfΜιχάλης  Κούπκας: "Η  φοροδιαφυγή  διαθέτει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο και εμείς προσπαθούμε να την κυνηγήσουμε με σφεντόνες"

Dionyshs Gewrgiopoylos SKAI 10.08.2016 2

 Διονύσης  Γεωργιόπουλος  "Δεν μπορεί να  βρίσκεται ένας εφοριακός πάνω από κάθε ταμειακή μηχανή. Έχουμε υπερβεί τον ευατό μας"

 Ρένα Υφαντή

 Ρένα Υφαντή: "Αισθανόμαστε  σάκοι του  μποξ. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Βουλή."

Kotrwnhs Giwrgos 2

 Γιώργος      Κοτρώνης:      "Ο νόμος της    Α.Α.Δ.Ε. είναι ένα πολύ καλό κείμενο για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων εσόδων και της δουλειάς μας."

rena yfanti omilia boulh 2

 Ρένα Υφαντή:  "Απορρίπτουμε  το νομοσχέδιο  για την σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων."

mixalis koupkas DED

 Μιχάλης  Κούπκας:  "Η σύσταση  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δεν είναι ένα πρόβλημα κλαδικό, αλλά εθνικό, μιας και η ανεξαρτησία σημαίνει ουσιαστικά απώλεια της εθνικής κυριαρχίας"

 Ρένα Υφαντή  Ρένα Υφαντή:  "Το νέο  Ασφαλιστικό  είναι αιτία πολέμου για όλους τους εργαζόμενους και δεν πρέπει να περάσει."

skai mixalhs koupkas Μιχάλης  Κούπκας:  "Ζητάμε  απεγνωσμένα από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικ. να μας προστατέψει. Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα που μας αφορά όλους."

geronikolaou

 Γιώργος  Γερονικολάου:  " Οι  Δ.Ο.Υ. και  το Σ.Δ.Ο.Ε. βρίσκονται σε διάλυση με ευθύνη όλων των πολιτικών ηγεσιών διαχρονικά."

 Περισσότερα...

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Όνομα:
Email:
Pin It

06/10/2017

epanajetash prostimvn eforias

Πέρασαν δυο χρόνια από τότε που έγινε επανακαθορισμός των φορολογικών προστίμων και στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα της πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας και των παρενεργειών με εικονικό θάνατο επιχειρήσεων παραμένουν.

Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για νέες μειώσεις των προστίμων καθώς και νέο τρόπο υπολογισμού τους προκειμένου "να λειτουργούν προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης και όχι της τιμωρίας” των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί με το θέμα των φορολογικών προστίμων είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούσε στην εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση τον Ιούλιο.

Το συγκεκριμένο μήνα, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, περιλαμβάνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις συνολικού ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ από τρεις υποθέσεις φοροδιαφυγής τα οποία είναι "μηδενικής εισπραξιμότητας”. Με άλλα λόγια, επιβάλλονται πρόστιμα από τη φορολογική διοίκηση τα οποία είναι κοινό μυστικό ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Δεν είναι, πάντως, μυστικό και ότι από τα 97 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο, το μεγαλύτερο μέρος αφορά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή, τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ (εταιρείες που έχουν κλείσει κλπ).

Στο ΥΠ.ΟΙΚ. έχουν διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις που εντοπίζονται παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακολουθείται η πρακτική του εικονικού λουκέτου και της επαναλειτουργίας της επιχείρησης με νέα επωνυμία και νέο επιχειρηματία. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να μην πληρωθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι είναι χαμηλή η εισπραξιμότητα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισπραξιμότητα πρόσθετων φόρων και προστίμων που επιβάλλει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) είναι μόλις 9,37% ενώ η εισπραξιμότητα των προστίμων και πρόσθετων φόρων που επιβάλλει το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου διαμορφώνεται μόλις στο 21%.

Τα πρόστιμα

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται μετά από έλεγχο έχουν ως εξής:

- Στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης εισοδήματος ή άλλης φορολογίας το ποσό του προστίμου κυμαίνεται από 10% έως 50% του ποσού φόρου που γλίτωσε ο φορολογούμενος.

- Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο 50% του φόρου που γλίτωσε ο φορολογούμενος.

- Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς ή μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που δεν απέδωσε ο φορολογούμενος.

- Στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης παρακρατούμενων φόρων που εντοπίζεται κατόπιν ελέγχου επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που έπρεπε να αποδώσει ο φορολογούμενος

- Το ποσοστό των προσαυξήσεων που χρεώνει το δημόσιο για την μη απόδοση φόρων ανέρχεται στο βασικό επιτόκιο πράξεων αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα είναι μηδέν) προσαυξημένο κατά 8,51 εκατοστιαίες μονάδες.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς των προστίμων για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων), δηλαδή της επιβολής αναλογικού προστίμου επί της αξίας του μη εκδιδόμενου στοιχείου, αυτοτελούς προστίμου 100 έως 2.500 ευρώ (που πολλαπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής) και της επιβολής της ποινής προσωρινής διακοπής λειτουργίας.

Πηγή: www.capital.gr

Pin It
top