ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΗΡEΣΙAΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 2018

 ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ Β΄ ΚΑΙ Ε΄ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

afisa gia ekloges yphresiakwn 2018 1

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ & ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΑΚΕ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

27ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ-ΔΟΥ

27o synedrio POE DOY 1

Η ΔΑΚΕ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ!!!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΑΚΕ

Συνεντεύξεις

koupkas michalis DETH 2018 3

 Μιχάλης  Κούπκας:       "Θέσαμε τα   προβλήματά μας για πολλοστή φορά στην 4ωρη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό"

Michalis koupkas synenteyxh TV100 15.02.2018 1

 Μιχάλης  Κούπκας:      "Είμαστε κάθετα    αντίθετοι στις συγχωνεύσεις των εφοριών και στους e-πλειστηριασμούς."

synenteyxh mixalh koupka sth dhmokratia 1

 Μιχάλης  Κούπκας: "Η   φορολογική   νομοθεσία είναι ένας λαβύρινθος!!!"

rena yfanth ston antena gia tis epitheseis 1

 Ρένα Υφαντή:  "Ζητάμε νομική  κάλυψη και τη  παραδειγματική τιμωρία των δραστών"

athina 984 mixalhs koupkas 1

 Μιχάλης  Κούπκας:  "Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. εδώ και 2,5 χρόνια νομική θωράκιση και αυστηροποίηση ποινικού πλαισίου"

dionyshs georgiopoylos on line skai 2

 Διονύσης  Γεωργιόπουλος:  "Η πολιτεία  οφείλει να μας προστατέψει για να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, πριν θρηνήσουμε θύματα."

mixalis koupkas sto SKAI gia thn pyrobolismoys kata eforiakwn sto Bolo 1 Μιχάλης  Κούπκας:  "Δεν αρκούν  οι υποσχέσεις και τα λόγια, όταν βγαίνουν τα όπλα. Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. λήψη μέτρων εδώ και τώρα."

mpamphs kaoykis 4

 Μπάμπης  Καούκης: "Σε  κατάσταση  φρενίτιδας οι εφοριακοί υπάλληλοι"

mixalis koupkas aoploi sth maxh ths forodiafyghs

 Μιχάλης  Κούπκας: "Οι  εφοριακοί  βγαίνουν για θερινό σαφάρι χωρίς καν χρήματα για τις βενζίνες, άοπλοι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής"

Rena Yfanth diamartyria gia misthologikh exomoish 1

 Ρένα Υφαντή:  "Η ανοχή μας  έχει τελειώσει.  Απαιτούμε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. τη μισθολογική εξομοίωση ΟΛΩΝ των συναδέλφων"

mixalhs koupkas tv100 synenteyxh gia prophlakismoys 1 Μιχάλης  Κούπκας: "Τι  άλλο πρέπει  να συμβεί για να προστατέψει επιτέλους η πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικ. και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. τους υπαλλήλους που έχουν ριχθεί στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή χωρίς όπλα και παντελώς απροστάτευτοι"

Mixalhs Koupkas Tax Forum 2016 2

 Μιχάλης  Κούπκας: "Αν  είχε εφαρμοστεί  το μέτρο του πλαστικού χρήματος δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί το συμπληρωματικό μνημόνιο και ο δημοσιονομικός κόφτης"

tragkas georgiopoylos 3 Διονύσης  Γεωργιόπουλος  "H φοροδοτική  ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί από την υπερφορολόγηση"

 zdfΜιχάλης  Κούπκας: "Η  φοροδιαφυγή  διαθέτει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο και εμείς προσπαθούμε να την κυνηγήσουμε με σφεντόνες"

 Περισσότερα...

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Όνομα:
Email:
Pin It

09/03/2018

tameiaki mixani

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ τη διάπραξη εκτεταμένης φοροδιαφυγής μέσω της έκδοσης αποδείξεων από αδήλωτες ταμειακές μηχανές, διατηρείται έως σήμερα, στην ισχύουσα νομοθεσία, από το 2016.

Με την κωλυσιεργία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ δεν υπάρχει κανένα χρηματικό πρόστιμο ακόμη και αν εντοπίζονται ταμειακές μηχανές που εκδίδουν αποδείξεις… μαϊμού!

Αν και έχει νομοθετηθεί δύο φορές (2010 και 2016) δεν έχει τροποποιηθεί το πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι ταμειακές μηχανές θα συνδέονται με το TAXIS, ώστε να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι συναλλαγές.

Το «παράθυρο» παραμένει... ορθάνοιχτο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθυστερούν να προωθήσουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να καλυφθεί το κενό και να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών, με τις υποδομές του TAXIS.

Από τις αρχές του 2016 έπαψαν να ισχύουν τα πρόστιμα που προέβλεπε παλαιότερος νόμος (2523/1997) για τη χρήση αδήλωτων ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, για την παράβαση αυτή, να μην προβλέπεται η επιβολή κάποιου χρηματικού προστίμου. Η ύπαρξη του νομοθετικού κενού, που λειτουργεί ως «παράθυρο» για τη διάπραξη φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, μέσω διευκρινίσεων που δόθηκαν από την ΑΑΔΕ, μέσω εγκυκλίου (ΠΟΛ. 1026/2018).

Σε λιανική πώληση

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο της Αρχή παραδέχεται ότι η έκδοση στοιχείων από εγκεκριμένο, αλλά μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό «δεν κατονομάζεται στις περιπτώσεις των παραβάσεων, που ορίζονται με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (σ.σ. του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών), για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.»!

Πράγματι, στο συγκεκριμένο νόμο, κατονομάζονται οι λεγάμενες «διαδικαστικές παραβάσεις», για τις οποίες επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα, σε περίπτωση φορολογικών ελέγχων, αλλά στη σχετική λίστα δεν έχει περιληφθεί η παράβαση της έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης, με τη χρήση μη δηλωμένου φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, όπως οι ταμιακές μηχανές ή άλλοι μηχανισμοί έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

Ουσιαστικά, με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η χρησιμοποίηση αδήλωτης ταμειακής μηχανής ή άλλου αδήλωτου φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού δεν θεωρείται τιμωρητέα παράβαση!

Κρύβουν τζίρους

Η ύπαρξη αυτού του νομοθετικού κενού, λειτουργεί ως «κίνητρο» για επιχειρήσεις, που έχουν δραστηριότητες, κυρίως, εποχιακού χαρακτήρα, να χρησιμοποιούν αδήλωτες ταμειακές μηχανές και να εκδίδουν με αυτές πλήθος αποδείξεων, που δεν καταγράφονται πουθενά. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να κρύβουν από τις φορολογικές αρχές σημαντικούς τζίρους, που πραγματοποιούν τις περιόδους, κατά τις οποίες έχουν πολύ μεγάλη δραστηριότητα, αφού ούτε οι ταμειακές μηχανές ούτε, βεβαίως, οι αποδείξεις που εκδόθηκαν από αυτές είναι πουθενά καταγεγραμμένες!

Θερινό... πανηγύρι

Όπως γίνεται κατανοητό, η φοροδιαφυγή με τη μέθοδο αυτή προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, ειδικά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια, ώστε να καλύψουν το «παράθυρο» που υπάρχει για τη φοροδιαφυγή, σε μία περίοδο κατά την οποία, η «μάχη» με τη διαφθορά και τη φοροαποφυγή αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος και την κάλυψη των στόχων για τα δημόσια έσοδα.

Δεμένα τα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών

Η καθυστέρηση των αρμοδίων αρχών δεν περιορίζεται μόνο στα «παράθυρα» που δίνουν... αέρα στη φοροδιαφυγή, αλλά παραμένει η προβληματική κατάσταση με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές του TAXIS, που θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής μέσω αποδείξεων.

Συγκεκριμένα, αν είχαν διασυνδεθεί οι ταμειακές μηχανές με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ, τα δεδομένα όλων των εκδιδόμενων τιμολογίων και αποδείξεων θα διαβιβάζονταν ηλεκτρονικά στις αντίστοιχες υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο (τη στιγμή της έκδοσης) και θα βρίσκονταν άμεσα (με την ολοκλήρωση κάθε συναλλαγής) στη διάθεση των φοροελεγκτικών μηχανισμών

On line παρακολούθηση

Έτσι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν on line, από τους υπολογιστές τους και σε πραγματικό χρόνο, τις χονδρικές και λιανικές πωλήσεις όλων των επιχειρήσεων και να παρεμβαίνουν, όπου διαπιστώνουν περίεργα «κενά» στην ομαλή ροή των εκδιδόμενων παραστατικών.

Θα ήταν δυνατή, επίσης, η διασταύρωση και ο άμεσος εντοπισμός των παραβατών, σε περιπτώσεις αποδείξεων, που έχουν εκδοθεί από αδήλωτους φορολογικούς μηχανισμούς, καθώς θα μπορούσαν να ελέγχουν αν τα στοιχεία των αποδείξεων έχουν διαβιβαστεί ή όχι ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μειώνοντας δραστικά ή και εξαλείφονταs το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών, αν και νομοθετήθηκε δύο φορές (μία το 2010 και μία το 2016) θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό, όμως παραμένει «παγωμένο», καθώς ουδέποτε εκδόθηκαν οι αναγκαίες εφαρμοστικές αποφάσεις.

Πηγή: Εφημερίδα " Finance & Markets Voice"

Διαβάστε το άρθρo εδώ

Pin It
top