Συνεντεύξεις

Michalis koupkas synenteyxh TV100 15.02.2018 1

 Μιχάλης  Κούπκας:      "Είμαστε κάθετα    αντίθετοι στις συγχωνεύσεις των εφοριών και στους e-πλειστηριασμούς."

synenteyxh mixalh koupka sth dhmokratia 1

 Μιχάλης  Κούπκας: "Η   φορολογική   νομοθεσία είναι ένας λαβύρινθος!!!"

rena yfanth ston antena gia tis epitheseis 1

 Ρένα Υφαντή:  "Ζητάμε νομική  κάλυψη και τη  παραδειγματική τιμωρία των δραστών"

athina 984 mixalhs koupkas 1

 Μιχάλης  Κούπκας:  "Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. εδώ και 2,5 χρόνια νομική θωράκιση και αυστηροποίηση ποινικού πλαισίου"

dionyshs georgiopoylos on line skai 2

 Διονύσης  Γεωργιόπουλος:  "Η πολιτεία  οφείλει να μας προστατέψει για να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, πριν θρηνήσουμε θύματα."

mixalis koupkas sto SKAI gia thn pyrobolismoys kata eforiakwn sto Bolo 1 Μιχάλης  Κούπκας:  "Δεν αρκούν  οι υποσχέσεις και τα λόγια, όταν βγαίνουν τα όπλα. Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. λήψη μέτρων εδώ και τώρα."

mpamphs kaoykis 4

 Μπάμπης  Καούκης: "Σε  κατάσταση  φρενίτιδας οι εφοριακοί υπάλληλοι"

mixalis koupkas aoploi sth maxh ths forodiafyghs

 Μιχάλης  Κούπκας: "Οι  εφοριακοί  βγαίνουν για θερινό σαφάρι χωρίς καν χρήματα για τις βενζίνες, άοπλοι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής"

Rena Yfanth diamartyria gia misthologikh exomoish 1

 Ρένα Υφαντή:  "Η ανοχή μας  έχει τελειώσει.  Απαιτούμε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. τη μισθολογική εξομοίωση ΟΛΩΝ των συναδέλφων"

mixalhs koupkas tv100 synenteyxh gia prophlakismoys 1 Μιχάλης  Κούπκας: "Τι  άλλο πρέπει  να συμβεί για να προστατέψει επιτέλους η πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικ. και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. τους υπαλλήλους που έχουν ριχθεί στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή χωρίς όπλα και παντελώς απροστάτευτοι"

Mixalhs Koupkas Tax Forum 2016 2

 Μιχάλης  Κούπκας: "Αν  είχε εφαρμοστεί  το μέτρο του πλαστικού χρήματος δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί το συμπληρωματικό μνημόνιο και ο δημοσιονομικός κόφτης"

tragkas georgiopoylos 3 Διονύσης  Γεωργιόπουλος  "H φοροδοτική  ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί από την υπερφορολόγηση"

 zdfΜιχάλης  Κούπκας: "Η  φοροδιαφυγή  διαθέτει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο και εμείς προσπαθούμε να την κυνηγήσουμε με σφεντόνες"

 Περισσότερα...

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Όνομα:
Email:
Pin It

07/08/2018

paragrafh xrhsewn 5 1

Παράθυρο για την επέκταση του χρονικού ορίου παραγραφής των υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος έως και το 2013 ανοίγει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει ήδη παραδοθεί στην ηγεσία της φορολογικής διοίκησης. Με τη γνωμοδότηση που, ωστόσο, εκκρεμεί η αποδοχή της το χρονικό όριο της 5ετίας για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων Εισοδήματος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί κατά ένα έτος.

 

Ειδικότερα, σε ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προέκυψαν ερωτήματα αναφορικά με τη δυνατότητα επέκτασης της παραγραφής μόνο και μόνο για να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά ο φορολογικός έλεγχος και να επιβληθούν εγκαίρως οι προβλεπόμενοι πρόσθετοι φόροι, τόκοι και πρόστιμα. Πρόκειται για υποθέσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 για τις οποίες στη φορολογική διοίκηση, κατά το τελευταίο έτος του 5ετούς ορίου για την παραγραφή τους, προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία που καταδεικνύουν την ανακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων ως προς το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.

 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία αλλά και βάσει της εκτεταμένης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τα τελευταία δυο χρόνια οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τις οποίες υποβλήθηκε φορολογική δήλωση παραγράφονται μετά την πάροδο  5ετίας από την εκπνοή του έτους κατά το οποίο ήταν υποχρεωμένος ο φορολογούμενος να υποβάλλει τη σχετική φορολογική δήλωση. Έτσι η φορολογική χρήση 2011 (η δήλωση για τη χρήση έπρεπε να υποβληθεί έως το τέλος του 2012) παραγράφηκε στο τέλος του 2017. Αντίστοιχα η φορολογική χρήση του 2012 παραγράφεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. 

 

Εφόσον, όμως, μετά την πάροδο της 5ετίας έλθουν σε γνώση της φορολογικής διοίκησης συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία αποδεδειγμένα η φορολογική διοίκηση δεν μπορούσε να γνωρίζει ή ακόμη και αν έδειχνε τη δέουσα επιμέλεια τότε το χρονικό όριο της παραγραφής επεκτείνεται στην 10ετία. Συμπληρωματικά στοιχεία δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα. Θεωρούνται, όμως, συμπληρωματικά στοιχεία τα δεδομένα επενδύσεων σε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες ή ευρήματα από άλλους φορολογικούς ελέγχους (π.χ. εικονικά φορολογικά στοιχεία). Έτσι, αν φέτος προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανακρίβεια της φορολογικής δήλωσης ενός φορολογούμενου για το φορολογικό έτος 2011 τότε η χρήση αναβιώνει καθώς ισχύει 10ετής παραγραφή.

 

Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην περίπτωση που τα συμπληρωματικά στοιχεία προέκυψαν εντός του τελευταίου έτους της 5ετούς παραγραφής. Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, η χρήση 2011 παραγράφηκε στο τέλος του 2017. Τι γίνεται αν τα συμπληρωματικά στοιχεία ήρθαν σε γνώση των φορολογικών αρχών  τον τελευταίο μήνα του 2017, δηλαδή τον περασμένο Δεκέμβριο; Η γνωμοδότηση ορίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το χρονικό όριο της παραγραφής επεκτείνεται κατά ένα έτος προκειμένου η φορολογική διοίκηση να έχει τη χρονική ευχέρεια να ολοκληρώσει τον φορολογικό έλεγχο και να επιβάλλει πρόσθετο φόρο, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Έτσι, για τη φορολογική χρήση του 2011 και εφόσον τα συμπληρωματικά στοιχεία ήρθαν σε γνώση των ελεγκτικών αρχών εντός του 2017, τότε η εφορία έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετο φόρο, πρόστιμα και προσαυξήσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Πηγή: www.capital.gr

Pin It
top