Συνεντεύξεις

Michalis koupkas synenteyxh TV100 15.02.2018 1

 Μιχάλης  Κούπκας:      "Είμαστε κάθετα    αντίθετοι στις συγχωνεύσεις των εφοριών και στους e-πλειστηριασμούς."

synenteyxh mixalh koupka sth dhmokratia 1

 Μιχάλης  Κούπκας: "Η   φορολογική   νομοθεσία είναι ένας λαβύρινθος!!!"

rena yfanth ston antena gia tis epitheseis 1

 Ρένα Υφαντή:  "Ζητάμε νομική  κάλυψη και τη  παραδειγματική τιμωρία των δραστών"

athina 984 mixalhs koupkas 1

 Μιχάλης  Κούπκας:  "Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. εδώ και 2,5 χρόνια νομική θωράκιση και αυστηροποίηση ποινικού πλαισίου"

dionyshs georgiopoylos on line skai 2

 Διονύσης  Γεωργιόπουλος:  "Η πολιτεία  οφείλει να μας προστατέψει για να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, πριν θρηνήσουμε θύματα."

mixalis koupkas sto SKAI gia thn pyrobolismoys kata eforiakwn sto Bolo 1 Μιχάλης  Κούπκας:  "Δεν αρκούν  οι υποσχέσεις και τα λόγια, όταν βγαίνουν τα όπλα. Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. λήψη μέτρων εδώ και τώρα."

mpamphs kaoykis 4

 Μπάμπης  Καούκης: "Σε  κατάσταση  φρενίτιδας οι εφοριακοί υπάλληλοι"

mixalis koupkas aoploi sth maxh ths forodiafyghs

 Μιχάλης  Κούπκας: "Οι  εφοριακοί  βγαίνουν για θερινό σαφάρι χωρίς καν χρήματα για τις βενζίνες, άοπλοι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής"

Rena Yfanth diamartyria gia misthologikh exomoish 1

 Ρένα Υφαντή:  "Η ανοχή μας  έχει τελειώσει.  Απαιτούμε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. τη μισθολογική εξομοίωση ΟΛΩΝ των συναδέλφων"

mixalhs koupkas tv100 synenteyxh gia prophlakismoys 1 Μιχάλης  Κούπκας: "Τι  άλλο πρέπει  να συμβεί για να προστατέψει επιτέλους η πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικ. και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. τους υπαλλήλους που έχουν ριχθεί στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή χωρίς όπλα και παντελώς απροστάτευτοι"

Mixalhs Koupkas Tax Forum 2016 2

 Μιχάλης  Κούπκας: "Αν  είχε εφαρμοστεί  το μέτρο του πλαστικού χρήματος δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί το συμπληρωματικό μνημόνιο και ο δημοσιονομικός κόφτης"

tragkas georgiopoylos 3 Διονύσης  Γεωργιόπουλος  "H φοροδοτική  ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί από την υπερφορολόγηση"

 zdfΜιχάλης  Κούπκας: "Η  φοροδιαφυγή  διαθέτει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο και εμείς προσπαθούμε να την κυνηγήσουμε με σφεντόνες"

 Περισσότερα...

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Όνομα:
Email:
Pin It

08/06/2018

forologikh adikia

Αντιμέτωποι με μια από τις πιο άδικες ιστορικά φορολογικές πολιτικές βρέθηκαν οι πολίτες και η οικονομία συνολικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Παρά το γεγονός ότι η σχέση άμεσης έμμεσης φορολογίας ευνοούσε διαχρονικά, λόγω στρεβλώσεων στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, τη δεύτερη, τα τελευταία τρία χρόνια τα πράγματα σε αυτό το πεδίο έγιναν χειρότερα.

Ενώ μια από τις μεγαλύτερες μορφές κοινωνικής αδικίας είναι η εκτεταμένη, όπως προκύπτει από έγκυρες μελέτες, φοροδιαφυγή που έχει σαν αποτέλεσμα όσοι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν να τους φορτώνουν στους υπόλοιπους "που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα”, η κυβέρνηση δεν φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να έκανε και πολλά πράγματα σε αυτό το πεδίο.

Το πιο αποκαλυπτικά στοιχεία αποτυχίας των τελευταίων τριών ετών στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στην οικονομία είναι αυτά που αφορούν στην πορεία των κρατικών εσόδων από την άμεση και την έμμεση φορολογία. Η πρώτη, η άμεση φορολογία συνδέεται απευθείας με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών -όταν βεβαίως δεν υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή- και η δεύτερη συνδέεται με την κατανάλωση η οποία βαρύνει κατά κύριο λόγο όσους έχουν χαμηλά πραγματικά εισοδήματα.

Σε ένα λίτρο βενζίνης που αγοράζεται από τους πολίτες περιλαμβάνεται περίπου ένα ευρώ φόρων. Ο μέσος φορολογούμενος που αγοράζει το λίτρο και δεν έχει αποκρύψει εισοδήματα για να αποκτήσει ένα ευρώ καθαρού εισοδήματος έχει πληρώσει σε φόρους εισοδήματος κατά κανόνα 1,3 ευρώ. Δηλαδή για ένα λίτρο βενζίνης πληρώνει φόρους 1,3 ευρώ. Ο φορολογούμενος που αποκρύπτει εισοδήματα για να αποκτήσει αυτό το λίτρο βενζίνης πληρώνει ένα ευρώ. Είναι έτσι διπλά κερδισμένος. Και καταναλώνει περισσότερο αλλά και λόγω της απόκρυψης εισοδήματος περιορίζει τη φορολογική βάση με αποτέλεσμα να προκαλεί αύξηση των φορολογικών συντελεστών που βαρύνουν κυρίως "όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα”. Και αν στην περίπτωση όσων μπορούν και αποκρύπτουν εισοδήματα υπάρχει η άμυνα απέναντι στην υπερφορολόγηση που λέγεται "ακόμη μεγαλύτερη απόκρυψη εισοδημάτων” στην περίπτωση όσων δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα η αύξηση συντελεστών σημαίνει περαιτέρω μείωση του πραγματικού εισοδήματος και φτωχοποίηση.

Παρόλα αυτά, η φορολογική πολιτική των τελευταίων τριών ετών εστιάσθηκε κυρίως στην αύξηση των έμμεσων φόρων. Πιο εύκολη και πιο γρήγορη λύση. Ας δούμε τι λένε τα στοιχεία. Το 2015 τα συνολικά έσοδα από την άμεση φορολογία ήταν 19.758 δισ. ευρώ. Το 2018 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 20,766 δισ ευρώ, δηλαδή θα παρουσιάσουν μια αύξηση της τάξης του 5,1%.

Την ίδια περίοδο όμως τα έσοδα από την έμμεση φορολογία (κυρίως ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) αυξήθηκαν τρεις φορές περισσότερο, δηλαδή κατά 15,21%. Από 23,733 δισ. ευρώ που ήταν το 2015 εκτιμάται ότι φέτος θα ανέλθουν σε 27,390 δισ. ευρώ. Δηλαδή ενώ τα έσοδα από την άμεση φορολογία αυξάνονται μέσα σε τρία χρόνια κατά 1 δισ. ευρώ, τα έσοδα από την έμμεση φορολογία αυξάνονται κατά 3,7 δισ. ευρώ... 

Πηγή: www.capital.gr

Pin It
top