Εκτύπωση

01/02/2019

ste 5

Θετική έκρινε το ΣτΕ την εισήγηση της Κωνσταντίνας Φιλιοπούλου για την προσφυγή εναντίον της κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων, διεκδικώντας παράλληλα την αναδρομική καταβολή τους αλλά και την επαναφορά τους.

Στην εισήγησή της η κ. Φιλιοπούλου ανέφερε ότι με την επίμαχη διάταξη του νόμου του 2012 που οδήγησε στην πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, επιχειρήθηκε μια νέα – και για πολλοστή φορά – περικοπή των αποδοχών της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων.

Το ίδιο επιχείρημα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣτΕ, χρησιμοποίησαν και οι πέντε δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τους δημοσίους υπαλλήλους, τονίζοντας ότι με την πλήρη κατάργηση του 13ου και 14οι μισθού, την περικοπή των μισθών και την αύξηση της φορολογίας, τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έπεσαν κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πρόσθεσαν ότι αν επιστραφούν τα κομμένα δώρα και επιδόματα μέσω αναδρομικής καταβολής και αρχίσουν να επαναχορηγούνται στο Δημόσιο, δεν θα ωφεληθούν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και η ίδια αγορά, καθώς τα επιπλέον χρήματα θα ενισχύσουν την κατανάλωση.

Από την πλευρά τους οι δύο δικηγόροι που εκπροσωπούσαν το Δημόσιο, τόνισαν ότι η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας, με τον νόμο 4093/2012, ήταν αναγκαία, καθώς η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και υποστήριξαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέστησαν πολύ μικρότερες περικοπές στα εισοδήματά τους απ’ ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ετήσιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από τυχόν επαναφορά των δώρων και των επιδομάτων στο Δημόσιο, υπολογίζεται ότι θα φθάνει τα 600. εκατ. ευρώ., ενώ τα αναδρομικά μπορεί να εκτινάξουν το κόστος στα 3,8 δισ. ευρώ (3.000 ευρώ για κάθε δημόσιο υπάλληλο, για την περίοδο 2015-2018).

Πηγή: www.economico.gr