28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ-ΔΟΥ

29 synedrio poy doy

Η ΔΑΚΕ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ!!!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΑΚΕ

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΗΡEΣΙAΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 2021

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/10 ΔΑΚΕ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Β΄ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

dake yphresiaka aade 2021

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ & ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΑΚΕ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

                                                

ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΗΡEΣΙAΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 2018

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ!!!!! H ΔΑΚΕ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ Β΄ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛEΣΜΑΤΑ

                                                 

27ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ-ΔΟΥ

27o synedrio POE DOY 1

Η ΔΑΚΕ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ!!!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΑΚΕ

Συνεντεύξεις

koupkas michalis DETH 2018 3

 Μιχάλης  Κούπκας:       "Θέσαμε τα   προβλήματά μας για πολλοστή φορά στην 4ωρη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό"

Michalis koupkas synenteyxh TV100 15.02.2018 1

 Μιχάλης  Κούπκας:      "Είμαστε κάθετα    αντίθετοι στις συγχωνεύσεις των εφοριών και στους e-πλειστηριασμούς."

synenteyxh mixalh koupka sth dhmokratia 1

 Μιχάλης  Κούπκας: "Η   φορολογική   νομοθεσία είναι ένας λαβύρινθος!!!"

rena yfanth ston antena gia tis epitheseis 1

 Ρένα Υφαντή:  "Ζητάμε νομική  κάλυψη και τη  παραδειγματική τιμωρία των δραστών"

athina 984 mixalhs koupkas 1

 Μιχάλης  Κούπκας:  "Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. εδώ και 2,5 χρόνια νομική θωράκιση και αυστηροποίηση ποινικού πλαισίου"

dionyshs georgiopoylos on line skai 2

 Διονύσης  Γεωργιόπουλος:  "Η πολιτεία  οφείλει να μας προστατέψει για να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, πριν θρηνήσουμε θύματα."

mixalis koupkas sto SKAI gia thn pyrobolismoys kata eforiakwn sto Bolo 1 Μιχάλης  Κούπκας:  "Δεν αρκούν  οι υποσχέσεις και τα λόγια, όταν βγαίνουν τα όπλα. Απαιτούμε από το Υπ. Οικ. και την Α.Α.Δ.Ε. λήψη μέτρων εδώ και τώρα."

mpamphs kaoykis 4

 Μπάμπης  Καούκης: "Σε  κατάσταση  φρενίτιδας οι εφοριακοί υπάλληλοι"

mixalis koupkas aoploi sth maxh ths forodiafyghs

 Μιχάλης  Κούπκας: "Οι  εφοριακοί  βγαίνουν για θερινό σαφάρι χωρίς καν χρήματα για τις βενζίνες, άοπλοι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής"

Rena Yfanth diamartyria gia misthologikh exomoish 1

 Ρένα Υφαντή:  "Η ανοχή μας  έχει τελειώσει.  Απαιτούμε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. τη μισθολογική εξομοίωση ΟΛΩΝ των συναδέλφων"

mixalhs koupkas tv100 synenteyxh gia prophlakismoys 1 Μιχάλης  Κούπκας: "Τι  άλλο πρέπει  να συμβεί για να προστατέψει επιτέλους η πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικ. και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. τους υπαλλήλους που έχουν ριχθεί στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή χωρίς όπλα και παντελώς απροστάτευτοι"

Mixalhs Koupkas Tax Forum 2016 2

 Μιχάλης  Κούπκας: "Αν  είχε εφαρμοστεί  το μέτρο του πλαστικού χρήματος δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί το συμπληρωματικό μνημόνιο και ο δημοσιονομικός κόφτης"

tragkas georgiopoylos 3 Διονύσης  Γεωργιόπουλος  "H φοροδοτική  ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί από την υπερφορολόγηση"

 zdfΜιχάλης  Κούπκας: "Η  φοροδιαφυγή  διαθέτει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο και εμείς προσπαθούμε να την κυνηγήσουμε με σφεντόνες"

 Περισσότερα...

Pin It

06/06/2017

aoploi sth mazh kata ths forodiafyghs

Διαβάστε την συνέντευξη εφ' 'ολης της ύλης του Μιχάλη Κούπκα, Προέδρου του Συλλόγου Εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής,στα πλαίσια ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" για τα συσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις υπηρεσίας μας και δυσχαιρένουν το έργο μας.

Τίλος: "Οι εφοριακοί βγαίνουν για θερινό σαφάρι χωρίς καν χρήματα για τις βενζίνες, άοπλοι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής."

 

 - Κινδυνεύουν να βρεθούν στα δικαστήρια, αντιμέτωποι με ποινικές και αστικές ευθύνες, για φορολογικές υποθέσεις που λόγω φόρτου εργασίας δεν θα προλάβουν να ελέγξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

- Βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για βενζίνες και χρησιμοποιούν τα δικά τους Ι.Χ. αυτοκίνητα για να μεταβούν στις τουριστικές περιοχές και να πραγματοποιήσουν φορολογικούς ελέγχους.

- Πληρώνουν ρεφενέ ακόμα και για να αγοράσουν και χαρτί στις υπηρεσίες τους. Και μπορεί να δεχτούν προπηλακισμούς από εξοργισμένους πολίτες, που στο πρόσωπό τους βλέπουν την πολιτική των μνημονίων.

Είναι οι εφοριακοί!!!!, οι εργαζόμενοι στους οποίους βασίζεται η χώρα στην προσπάθεια να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Πέρσι ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έδωσε συγχαρητήρια στον ελεγκτικό μηχανισμό για τους διευρυμένους ελέγχους κατά τη θερινή τουριστική περίοδο. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης συνεχάρη το προσωπικό, επισημαίνοντας πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης των στόχων στις εισπράξεις εσόδων του 2016 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού (εκτός από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας και την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών).

«Για πόσο ακόμα μπορούν οι έπαινοι και τα ευχάριστα λόγια να επαρκέσουν για να κρατήσουν το ηθικό μας;» διερωτάται ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής Μιχάλης Κούπκας, ο οποίος κάνει λόγο για εξουθενωτικές συνθήκες λόγω φόρτου εργασίας. Περιγράφοντας «το μαρτύριο του φοροελεγκτικού μηχανισμού», κάνει λόγο για εργαζόμενους που καλούνται να έχουν γνώση του συνόλου της φορολογικής νομοθεσίας, που μπορεί να αφορά από ένα περίπτερο έως μία πολυεθνική, για υπαλλήλους που όχι μόνο δεν έχουν καμία νομική θωράκιση από πολίτες που στρέφονται εναντίον τους, αλλά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές, ποινικές και αστικές ευθύνες αν μία υπόθεση παραγραφεί. «Εμείς συμφωνούμε να υπάρχει απόδοση ευθυνών, μόνο όμως σε περίπτωση αποδεδειγμένου δόλου ή βαριάς αμέλειας» τονίζει. «Όταν όμως κάθε εφοριακός χρεώνεται με υπερβολικά μεγάλο αριθμό υποθέσεων, είναι ανθρώπινος αδύνατον να πιάσει το στόχο» συμπληρώνει.

 

ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ IX, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΕΝΖΙΝΕΣ

Από την 1η Ιουνίου άρχισε τυπικά το φετινό «θερινό σαφάρι« της εφορίας σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνο για την περιοχή Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 9.000 έλεγχοι μέσα στο καλοκαίρι -ήτοι 3.000 ανά μήνα ή εκατό ημερησίως. Πώς όμως; Με ποιο προσωπικό και ποια μέσα; Από 15.000 άτομα προ κρίσης πλέον έχουν μείνει 9.500 άτομα να στελεχώνουν τις εφορίες. Σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Χαλκιδική υπηρετούν 1.200 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί θα απασχοληθούν στους προληπτικούς ελέγχους της εφορίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχοντας παράλληλα και όλο τον υπόλοιπο φόρτο εργασίας, σε μία περίοδο που εκτός των άλλων θα υποβάλλονται οι δηλώσεις παλαιότερων ετών.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν εφοριακοί με τους οποίους μίλησε η «ΜτΚ», φτάσαμε στον Ιούνιο του 2017 και ακόμα δεν έχει εγκριθεί κονδύλιο για τις λειτουργικές δαπάνες του έτους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για τον τεχνικό έλεγχο των υπηρεσιακών αυτοκινήτων ούτε καν για τις βενζίνες.

Κατά κανόνα αναλογεί ένα αυτοκίνητο για τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Όμως εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για λειτουργικές δαπάνες, το ένα τρίτο του στόλου των οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας. Με άλλα λόγια σε κάθε τρεις εφορίες η μία 6εν έχει καν αυτοκίνητο, για να στείλει το προσωπικό της να κάνει ελέγχους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται έλεγχος Οι εφοριακοί χρησιμοποιούν τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητά τους και πληρώνουν από την τσέπη τους για τα καύσιμα! θα πει κανείς ότι το κράτος θα καλύψει αναδρομικά αυτά τα έξοδα. Μόνο που οι εφοριακοί ακόμη περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους για τα αντίστοιχα έξοδα που έκαναν το καλοκαίρι του 2016.

Η ημερήσια αποζημίωση για τα εκτός έδρας είναι της τάξης των 10 - 20 ευρώ, αναλόγως με το πόσο μακριά είναι η ελεγχόμενη επιχείρηση. Το ποσό είναι αστείο για εργαζόμενους που πρέπει να είναι όλη την ημέρα εκτός της έδρας τους και μάλιστα για κάποιους που πρέπει να προσποιούνται τους πελάτες σε beach bar και νυχτερινά μαγαζιά τουριστικών περιοχών. Επιπλέον, η υπηρεσία δεν δικαιολογεί δαπάνες διανυκτέρευσης όταν η περιοχή ελέγχου είναι εντός ακτίνας 160 χιλιομέτρων (από 120 χλμ. που ήταν κατά το παρελθόν). «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάμε για νυχτερινό έλεγχο στη Συκιά ή τη Σάρτη, και θα πρέπει να επιστρέφουμε τα χαράματα, με το δικό μας IX φυσικά « σχολιάζει στη «ΜτΚ» ένας υπάλληλος, που εργάζεται σε εφορία της Θεσσαλονίκης. Ένας άλλος θυμάται να επιστρέφει στις 5 τα ξημερώματα έπειτα από επεισοδιακό έλεγχο στο πανηγύρι της Μεταμόρφωσης.

 

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σε εκείνο το πανηγύρι είχε ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας καθώς οι ελεγχόμενοι είχαν... άγριες διαθέσεις. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που η κατάσταση κόντεψε να ξεφύγει εκτός ορίων. Πέρσι το καλοκαίρι υπήρχαν περιπτώσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο όπου η ένταση οδήγησε σε προπηλακισμούς και ευθείες απειλές κατά των εφοριακών που πήγαν για έλεγχο σε νυχτερινά μαγαζιά. Αλλά και στα γραφεία των εφοριών η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σε μία περίπτωση κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε εφορία της Θεσσαλονίκης, έσπασαν οθόνες και τζαμαρίες, και πέταξαν κόκκινη μπογιά στους τοίχους. «Σχεδόν καθημερινά ζητούμε τη συνδρομή της αστυνομίας για να αντιμετωπίσουμε κάποιον φορολογούμενο που δικαίως ή αδίκως είναι εξοργισμένος με τη φορολογία που του επιβλήθηκε, και στο πρόσωπο των εφοριακών βλέπει... τον εκάστοστε υπουργό Οικονομικών» περιγράφει στη «ΜτΚ» υπάλληλος ΔΟΥ του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον οι εφοριακοί είναι απροστάτευτοι όταν κάνουν ελέγχους, ειδικά σε μεγάλες εταιρείες με ισχυρά νομικά τμήματα, που για να παρακωλύσουν τον έλεγχο ή να τρομάξουν τους ελεγκτές μπορεί να στραφούν προσωπικά εναντίον τους, προσάπτοντάς τους δόλο. «Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε καμία νομική θωράκιση, η υπηρεσία δεν μας παρέχει καν δικηγόρο» λένε.

 

Συσσωρευμένες υποθέσεις

Κάθε εφοριακός που υπηρετεί σε τμήμα ελέγχου είναι χρεωμένος με έναν αριθμό υποθέσεων, που πρέπει να ελέγξει μέσα στη χρονιά και από αυτές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει κάποιες που είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Για μία σειρά από λόγους (όπως η διάλυση των τοπικών ελεγκτικών κέντρων, η αποδιοργάνωση του ΣΔΟΕ, η μείωση του προσωπικού των εφοριών κατά 40%) έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες υποθέσεις προς έλεγχο. «Επικρατεί η απόλυτη τρέλα« όπως περιγράφει ένας εφοριακός, που εργάζεται σε εφορία της Θεσσαλονίκης. Για τις υποθέσεις που θα παραγραφόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016 δόθηκε παράταση για ακόμη ένα έτος -σημειωτέον πέρσι η λεγάμενη «προτεραιοποίηση» των υποθέσεων έγινε μόλις το φθινόπωρο και οι ελεγκτές θα είχαν στη διάθεσή τους λίγους μόνο μήνες, για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο, αν δεν δινόταν παράταση. Αντίστοιχες προθεσμίες «τρέχουν» και για το 2017, χωρίς ούτε φέτος να αποφευχθεί η πολύμηνη καθυστέρηση στον καθορισμό των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Συνεπώς, το εξάμηνο που απομένει για τη λήξη της χρονιάς έχουν συσσωρευτεί οι προτεραιότητες του 2017 και αυτές που μεταφέρθηκαν από το 2016.

Κάθε ελεγκτής μπορεί να είναι χρεωμένος ακόμα και με περισσότερες από εκατό υποθέσεις το χρόνο. Υπάρχουν μάλιστα υποθέσεις τόσο πολύπλοκες, όπως αυτές όσων περιλαμβάνονται π.χ. στη λίστα Λαγκάρντ, που ο ελεγκτής θα πρέπει να ελέγξει πάνω από πενήντα τραπεζικούς λογαριασμούς και ολόκληρες κούτες γεμάτες με έγγραφά, για να ολοκληρώσει έναν και μόνο έλεγχο. Αν δε ο εφοριακός δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τον έλεγχο και μία υπόθεση παραγραφεί, κινδυνεύει όχι μόνο να τεθεί σε διαθεσιμότητα αλλά και να βρεθεί ενώπιον των δικαστηρίων, αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες και τον κίνδυνο να πληρώσει από την τσέπη του τυχόν αστικές αξιώσεις. 

 

Τι ζητούν οι εφοριακοί

Ο πρόεδρος του συλλόγου εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής Μιχάλης Κούπκας (φωτ.) επισημαίνει ότι τα προβλήματα στον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό είναι δομικά. «Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αντί να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες, ταλαιπωρείται ο πολίτης και δαπανά χρόνο ο εργαζόμενος. Γιατί μπορούν οι φορολογικές δηλώσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά αλλά για τις τροποποιητικές να πρέπει ο πολίτης να έρθει αυτοπροσώπως στην υπηρεσία; Γιατί η ρύθμιση για τις 12 δόσεις γίνεται ηλεκτρονικά αλλά για τις 24 πρέπει να έρθει επιτόπου; Γιατί πρέπει η εφορία να διαχειρίζεται και την επιστροφή των πινακίδων αυτοκινήτων; Αν δεν υπήρχε τέτοιου είδους φόρτος εργασίας, θα απελευθερωνόταν η εφορία από το διοικητικό κόστος και θα υπήρχε περισσότερο διαθέσιμο προσωπικό για τους φορολογικούς ελέγχους» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κούπκα, οι εφοριακοί έχουν ανάγκη από τα στοιχειώδη εργαλεία δουλειάς (όπως π.χ. είναι καύσιμα για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα η ψηφιοποίηση των διαδικασιών κ.λπ.), στελέχωση των υπηρεσιών αλλά και εκπαίδευση πάνω στην πολύπλοκη φορολογική νομοθεσία. Επιπλέον ζητούν να δουλεύουν χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των ποινικών και αστικών ευθυνών -»εκτός φυσικά αν υπάρχει αποδεδειγμένος δόλος ή βαριά αμέλεια». Τέλος θεωρούν άδικη την άνιση μισθολογική μεταχείριση μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων στην υπηρεσία που με διαφορετικούς μισθούς καλούνται να κάνουν την ίδια δουλειά.

Εφημερίδα: "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

Ημερομηνία: 03/06/2017

Κατεβάστε το άρθρο εδώ

 

Δείτε επίσης:

-  Συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF: "Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ διαθέτει ένα ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ και εμείς προσπαθούμε να την κυνηγήσουμε με ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ" εδώ

- Συνέντευξη στην μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα Die Zeit: "Είμαστε στρατιώτες της πρώτης γραμμής που μας έχουν αφήσει ολομόναχους" εδώ

- ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΠΚΑΣ: "Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικ. και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. τους υπαλλήλους που έχουνε ριχθεί στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή χωρίς όπλα και παντελώς απροστάτευτοι" εδώ

- Η Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, Ειρήνη Υφαντή, καταγγέλλει στα Μ.Μ.Ε.: " Με δικά τους χρήματα κάνουν ελέγχους οι εφοριακοί " εδώ

Pin It
top